Suomeksi · In English

BLOGIT


05.12.2017

Yhdessä olemme enemmän

Kuvassa osa Kuopion työryhmän jäsenistä Diabetestalo.fi-sivuston sisältöä suunnittelemassa: Erja Huttunen, Anne Antikainen, Leena Moilanen ja Reeta Rintamäki.


Toimin helmikuussa 2018 avattavan Diabetestalon projektikoordinaattorina. Diabetestaloa rakennetaan yhdessä viiden yliopistosairaanhoitopiirin kanssa. Diabetestalo.fi pähkinänkuoressa: sivustolta saa tietoa diabeteksesta ja sen omahoidosta, jota ammattilainenkin voi hyödyntää. Lisäksi sivusto tarjoaa tukea vertaisilta sekä ammattilaisilta. Talon rakennus alkoi jo joulukuussa 2016.

Oma pestini Diabetestalossa alkoi samaan aikaan uuden projektipäällikön Pirjo Ilanne-Parikan kanssa kesäkuun alussa 2017. Hyppäsimme Pirjon kanssa liikkuvaan junaan. Pirjolla Diabetesliiton ylilääkärinä on vahva osaaminen diabeteksen saralta ja omana vahvuutenani oli projektikoordinointi sekä Terveyskylän talonrakennus.

Työmme Pirjon kanssa alkoi tutustumisella talon sisustukseen. Pirjon kanssa työskentely tuntui alusta asti luontevalta, sillä täydennämme toisiamme omilla vahvuusalueillamme. Meitä tukivat vahvasti myös Diabetestalon kehittäjät Sirkku Boucht ja Kaisa Pulkkinen. Sirkku on jatkanut matkaa tiiviissä yhteistyössä kanssamme.

Iloa ja jännitystä

Kesäkuun alku ja lennosta projektiin hyppääminen hirvitti ajoittain, mutta uusi työ tuntui samaan aikaa niin mielenkiintoiselta ja mukaansa tempaavalta. Koko keho reagoi kihelmöiden ja iloa pirskahdellen, vaikka samaan aikaan jännitti ja pelotti. Päätin edetä asia kerrallaan. Rakentelin itselleni listoja ja mietin projektin edistymisen kannalta prioriteettijärjestystä, jotta pysyisimme aikataulussa.

Heinäkuun vietin perheeni kanssa lomaillen. Ennen lomalle lähtöä olin kuitenkin sopinut sairaanhoitopiirien työryhmien kanssa, että lomalta paluun jälkeen lähtisin tapaamaan heitä Kuopioon, Ouluun, Turkuun ja Tampereelle, HUS:n työryhmään olin kerennyt tutustua jo ennen lomaani. Näihin kaikkiin tapaamisiin viittaan tämän kirjoituksen otsikossakin ”Yhdessä olemme enemmän”.

Usko yhteiseen projektiin

Diabetestaloa rakentamassa olevat työryhmät ympäri Suomea pursuvat tietoa ja uskoa projektiin, johon ovat lähteneet mukaan. Heidän luottamuksensa palvelun toimivuuteen ja tarpeeseen on antanut minulle vain lisää varmuutta, että olemme oikealla asialla ja työmme on merkityksellistä. Olen onnekas, että saan työskennellä tällaisen työryhmän jäsenenä ja nähdä miten alueellisista eroista huolimatta kaikki puhaltavat yhteistyön hiileen.

Digihoitopolku tyypin 1 diabeetikoille 

Hieno esimerkki kansallisesta yhteistyöstä on Diabetestaloon rakenteilla oleva tyypin 1 insuliininpuutteisen diabeetikon digihoitopolku. Digihoitopolkua suunnitellaan aikuiselle vastasairastuneelle tyypin 1 diabeetikolle, ensimmäisen sairastumisvuoden tueksi. Päätimme kansallisesti, että rakentaisimme polun yhdessä mahdollisimman yhtenäiseksi digihoitopolun asiakkaille ja myöhemmin sairaanhoitopiirit miettisivät siihen yksilöllisiä, alueellisia tarpeita.

Olemme suunnitelleet digihoitopolkua etäkokouksissa ja työryhmän jäsenet ovat jakaneet alueellisia käytössä olevia toimintamalleja sähköpostin välityksellä. Pian kokoonnumme taas yhteen ja työ jatkuu kohti potilaan hyvää hoitoa. Erityiskiitos tästä kuuluu digihoitopolkutyöryhmän jäsenille. Diabeteshoitajille: Eija Leppiniemelle Turkuun, Merja Saariniemelle Helsinkiin, Hilkka Tauriaiselle Tampereelle, Hanna Jämsälle Ouluun sekä Erja Huttuselle Kuopioon. Edellä mainitsemieni henkilöiden lisäksi haluan kiittää kaikkia niitä jotka ovat antaneet panoksensa Diabetestalon rakennukseen. Jokaisen yksilön osa on ollut tärkeä.

Työryhmämme voima on joustavuus ja toistemme kunnioitus.

Diabetestalo.fi avautuu 28.2.2018.


Kirjoittaja:

Tiina Granberg-Hakala

Projektikoordinaattori

Diabetestalo

tiina.granberg-hakala@hus.fi

VALITSE BLOGIKIRJOITUS


-- (terveyskyla.png)

Virtuaalisairaala 2.0-hankkeessa rakennetaan Terveyskylää, joka on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. www.terveyskylä.fi