Suomeksi · In English

BLOGIT


21.12.2017

Verkkopalveluita erikoissairaanhoidon potilaille

Olemme reilun vuoden verran kehittäneet Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeessa Terveyskylän  ICT- ympäristöä ja alustaa sekä yhteiskäyttöisiä sovelluksia mahdollisimman monien erikoisalojen yksikköjen, ammattilaisten ja potilasryhmien käyttöön. Digitaaliset palvelut rakentuvat kansallisestikin terveydenhuollon palveluketjuihin skaalautuvalle HUSMAP® -palveluarkkitehtuurityölle, jota on tehty HUS:ssa kaikkien toimialojen kanssa jo vuodesta 2014.

Potilaiden tunnisteiset palvelut on nimetty Omapolku -palvelukanavaksi, joka voi sisältää potilasryhmäkohtaisen hoitopolun. Palvelu on modulaarinen. Kehitettäväksi valitut toiminnollisuudet on valittu nettiterapioista ja terveyslaihdutusvalmennuksesta saatujen kokemusten, sekä projektissa toimineiden pilottiklinikoiden tarpeiden perusteella. Kehitettyjen ratkaisujen avulla erikoissairaanhoidon klinikat voivat tuottaa tehokkaasti omia verkkopalveluitansa potilaille ja sisustaa digitaalisen palvelunsa potilasryhmäkohtaisilla sisällöillä.

Polkuja voi luoda esimerkiksi pitkäaikaissairaille tai toimenpiteeseen, valmennukseen ja terapiaan tuleville potilaille. Polkujen tekeminen vaatii klinikoilta asiakaskeskeisen otteen lisäksi toiminnan muutoksen toteuttamista ja itse polun sisällön tuottamista. Kun potilaalle luodaan tehokas, läpinäkyvä ja vuorovaikutteinen verkkopalvelu, näkyvät vaikutukset positiivisesti myös ammattilaisille monella tavalla.

Terveyskylän ICT- ympäristö kattaa monta eri tasoa. Pohjalla toimii tiedon varastoinnin ja liikuttamisen lisäksi erilaisia ratkaisuja muun muassa asiakas- ja tuotehallintaan liittyen. Polkujen toiminnollisuudet otetaan käyttöön ja sisällöt luodaan klinikoiden toimesta yhteisiä sisällönsyöttötyökaluja käyttäen. Palvelun sisältö ja toiminnot koostuvat usein esimerkiksi potilaan hoitoon liittyvästä infomateriaalista, mediasisällöistä, kyselyistä ja päiväkirjoista vaikkapa oireiden tai arvojen seuraamiseksi. Ammattilaisella on käytössään potilaiden hallintaan liittyviä toimintoja. Yksittäistä palvelua voidaan räätälöidä ennen julkaisua myös muun muassa toimintojen, muistutusten ja hälytysten osalta.

Alustan ja työkalujen lisäksi Virtuaalisairaala-tiimi tukee klinikoita palvelun pystyttämisessä erilaisten valmennuksien, materiaalien ja työpajojen avulla.


Hedelmöityshoidon polku pilotissa

Pilottipalveluna projektissa on ollut IVF-digihoitopolku. Hedelmällisyyshoitoon liittyvän infomateriaalin ja hoitokyselyiden lisäksi potilaat saavat palvelun kautta seurantatietoja muun muassa IVF-biologilta. Pilotointivaiheessa olevan raskauspolun lisäksi on tarkoitus avata seitsemän uutta polkua heti alkuvuoden aikana.

Ensimmäinen iso askel on saavutettu ympäristön ja toiminnollisuuksien valmistumisen sekä pilottijulkaisun myötä. Tästä erityiskiitokset pisimpään matkaa kanssani taittaneille Innofactorin kehitystiimille, Terveyskylän kehittämispäällikölle Heta Kolaselle, IVF-kätilöille Valpuri Nuolivirralle ja Karoliina Sivoselle sekä Terveyskylän tiimin kollegoille Anne Tanhualle, Antti Pärnäselle ja Jasperi Järveläiselle, jotka ovat kaikki olleet hurjan isossa roolissa projektissa. Kokonaisuus ei olisi myöskään mitään ilman Virtuaalisairaalan muuta tiimiä, koska lähes jokaisella on ollut jokin rooli projektissa.

Kirjoittaja on toiminut klinikoiden ja sovelluskehitystiimin linkkinä Product Owner -roolissa. Toimenkuva on koostunut pääasiassa tarpeiden kartoittamisesta ja jalostamisesta, klinikoiden tukemisesta sekä teknisestä priorisoinnista. Käytettävyys, ilme, tietoturvallisuus ja testaukset ovat olleet myös työpöydälläni, vaikka toteutus on tapahtunut kunkin eri osa-alueen ammattilaisen voimin.
 
Jukka Puumalainen
Tekninen projektipäällikkö
jukka.puumalainen@hus.fi

VALITSE BLOGIKIRJOITUS


-- (terveyskyla.png)

Virtuaalisairaala 2.0-hankkeessa rakennetaan Terveyskylää, joka on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. www.terveyskylä.fi