Suomeksi · In English

BLOGIT


14.01.2019

Uniapnean digihoitopolku ja etävastaanotto kannustavat omahoitoon

Peijaksen sairaalassa Vantaalla rakennettu uniapnean digihoitopolku on otettu innostuneesti vastaan. Potilaiden tarvitsee matkata harvemmin lääkäriin, sairaalaan saa etäyhteyden ja sairaanhoitajan puhelin pirisee harvemmin. 

Ennen kuin potilas tulee keuhkosairauksien poliklinikalle Peijaksen sairaalaan hakemaan uniapnean hoitoon tarkoitetun CPAP-laitteen, hän on tutustunut laitteeseen digihoitopolulla. Potilas saa käynnillä laitteen, lainaussopimuksen ja tullitodistuksen. Potilaalle sovitetaan maski ja annetaan tarvittaessa kostutin.

-Tässä vaiheessa tietoa tulee yleensä laiteohjauksen aloituksessa niin paljon, että osa siitä voi unohtua. Digihoitopolun etuna on, että potilas voi aina palata saatuun opastuksen, sairaanhoitaja Sanna Damski HUSin keuhkosairauksien poliklinikalta Peijaksen sairaalasta kertoo. 

Seurantavastaanotto etänä

Uniapnean digihoitopolun ansiosta apneapotilaiden seurantavastaanotto voidaan hoitaa etävastaanottona, mikäli potilas ei tarvitse kliinistä tutkimusta. Ennen vastaanottoa potilas voi lukea hoitopolun materiaaleja ja täyttää kyselyt. Näin etävastaanotolla jää enemmän aikaa kysymyksille, jos potilaalla niitä on.

Etävastaanotot vähentävät potilaan sairaalassa käyntikertoja. Tarvittaessa potilaalle voidaan varata uusi etävastaanotto, jos hänellä on ongelmia esimerkiksi maskin asettelussa.  Näin hoitaja näkee kuinka potilas asettaa maskin ja voidaan antaa neuvoa maskin asettelussa. Jos asiaa ei saada muuten hoitumaan potilas pyydetään paikan päälle sairaalaan maskinsovitukseen.

Kyselyt seurannan tukena

Digihoitopolku kulkee potilaan rinnalla ensimmäisen hoitovuoden ajan. Potilas voi seurata kuukausittain hoidossa tapahtuvaa muutosta kyselyiden avulla. Potilaalle aukeaa ensimmäisen hoitokuukauden jälkeen kuukausittain eri asioita käsitteleviä muistutuksia mm. sisäilmasta, maskin hoidosta sekä vertaistuesta. Lisäksi digihoitopolulla on linkkejä toisiin Terveyskylän taloihin ja sieltä potilas saa hyviä vinkkejä eri asioista, kuten liikunnasta ja painonhallinnasta. 

Potilaat voivat myös lähettää digihoitopolun kautta viestejä hoitajalle. Heille on luvattu vastata 1-3 arkipäivän kuluessa. Usein ongelma voi ratketa jo lukemalla "usein kysytyt kysymykset"-osio. Myös ajanvaraukset on helppo tehdä digihoitopolun kautta. Potilas saa viestin sekä matkapuhelimeen että kännykkään välittömästi, kun ajanvaraus on tehty ja muistutuksen edellisenä päivänä.

Digihoitopolku tuo joustoa myös hoitajan ajankäyttöön. Hoitaja voi katsoa viestit itselleen parhaiten sopivana ajankohtana. Myös etäseurannan tulokset voidaan lähettää potilaalle tätä kautta. Hoitajan puhelin soi vähemmän, koska potilaat voivat viestiä digihoitopolun kautta.

Helppokäyttöinen digihoitopolku

- Olemme saaneet potilailta positiivista palautetta siitä, että digihoitopolku on helppokäyttöinen ja se vähentää lääkärissä käyntiin kuluvaa aikaa. Myös ammattilaiset kiittelevät digihoitopolun helppokäyttöisyyttä, Damski toteaa. 

Tulevaisuudessa potilas voi itse hoitaa ajanvarauksen ja tiedot saadaan pilvipalvelusta suoraan digihoitopolulle ammattilaisen käyttöön. - Digihoitopolun käyttöönotto on mahdollista myös muissa sairaaloissa. Polulle on kysyntää, sillä uniapneapotilaiden määrä kasvaa koko ajan, Damski huomauttaa. 

Mistä on kysymys

Uniapnean digihoitopolku on tehty Peijaksen sairaalan Keuhkosairauksien poliklinikalla. Projekti alkoi noin vuosi sitten poliklinikan hoitajien ja silloisen osastonylilääkärin yhteistyöllä. Tammikuun lopulla 2018 päävastuu siirtyi keuhkosairauksien osastonylilääkärille ja sairaanhoitaja Sanna Damskille.  Digihoitopolkua kirjoitettiin hyvässä yhteishengessä keuhkosairauksien poliklinikan hoitajien kanssa, ja se otettiin  keväällä 2018 pilotointiin. Tällä hetkellä potilaita on digihoitopolulla on 110 ja lisää tulee koko ajan.

VALITSE BLOGIKIRJOITUS


-- (terveyskyla.png)

Virtuaalisairaala 2.0-hankkeessa rakennetaan Terveyskylää, joka on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. www.terveyskylä.fi