Suomeksi · In English

BLOGIT


02.04.2017

Unelma omasta talosta

Jaamme yhteisen unelman Terveyskylän talosta, johon voi tulla ilman suuria kommervenkkejä, ja saada luotettavaa apua omaan terveysongelmaansa avatessaan oven. Kokonaisarkkitehtuurityötä on tehty HUS:ssa vuodesta 2014 saakka ja sen tuloksena syntynyt HUSMAP®- palveluarkkitehtuuri luo perustan Virtuaalisairaala2.0- hankkeessa tuotettaville ePalveluille.

Isoisoisämmekin ovat unelmoineet talosta ja usein tuon unelman toteutuminen alkoi piirroksella askin kanteen. Siihen piirrettiin konkreettinen unelmatalon rakenne, arkkitehtuuri. Nykyisenä digibuumin aikana tarvitaan melko paljon tarkempi piirros. Ja kun lisäämme tähän piirrokseen vielä suuren palvelumurroksen, tarvitaan tämän päivän digimallia kokonaisuuden piirtämiseksi, prosesseineen ja toimintamalleineen ja palvelurakenteineen.

Tätähän me yhdessä toteutamme: aloitamme isosta kuvasta, palveluarkkitehtuurista, lisäämme siihen tekniikkaa ja kysymyksen, miten tämä toimii? Näistä saamme kivijalan, johon talomme rakentuu.

Seuraavassa vaiheessa pääsemme valitsemaan huoneen eri asiakasryhmillemme ja sisustamme sen asiakkaiden ja palvelun vaatimusten mukaisesti. Palvelun tarpeet selkeytyvät, muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti. Rakennetun arkkitehtuurin pohjan täytyy toimia profiilien, palveluiden ja tiedonkulun kehityksen tukena.

Isoisoisän piirros näyttää nykyosaamisesta katsottuna helposti huteralta ja turhalta. Kuitenkin se tuotti talon, joka seisoo vuosikymmeniä asukkaittensa turvana…kunnes alkoi putkiremonttien buumi. Muutoksen ja jatkuvan kehityksen tuuli pyyhkäisi talon yli. Ja arkkitehtuurin tarve kasvoi. Jatkamme yhdessä kohti yhteistä unelmaa.

Mitä on kokonaisarkkitehtuuri?

Kokonaisarkkitehtuuri on suunnittelutapa, jossa kuvataan, kuinka toimintaprosessit, tiedot ja järjestelmät toimivat kokonaisuutena. Suunnittelun perustuu toiminnan vaatimuksiin ja organisaation strategisiin tavoitteisiin. Työtä ohjaa Valtiovarainministeriö. Suunnittelulla pyritään järkevään kokonaisuuteen, jossa eri osien väliltä on ensin tunnistettava kokonaisuuden osat sekä liitokset niiden välillä.

Työ on lakisääteistä ja perustuu 10.6.2011 annettuun lakiin julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta (10.6.2011/634).

Lisätietoja: http://vm.fi/kokonaisarkkitehtuuri-digitalisaatiossa


Kirjoittaja:

Birgit Paajanen

Projektipäällikkö

HUS Yhtymähallinto


 


VALITSE BLOGIKIRJOITUS


-- (terveyskyla.png)

Virtuaalisairaala 2.0-hankkeessa rakennetaan Terveyskylää, joka on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. www.terveyskylä.fi