Suomeksi · In English

BLOGIT


21.09.2017

Ovi on auki ideoille!

Ovet ovat lukossa, avainläpyskä taskussa ja kädet täynnä tavaraa, jota ei voi laskea käsistä pois. Avuksi tarvitaan työkaveri avaamaan ovi. Eikö tähän ole jo keksitty ratkaisu? Tunnistin, joka avaa oven ilman kosketusta, ilman työkaverin apua ja ennen kaikkea päivittäisen toiminnan kannalta smoothisti?  

Tarve uuden toiminnan tai välineen kehittämiselle alkaa usein pienestä ärsyyntymisestä ja päivittäisen toiminnan sujumattomuudesta. Kehittämisideat päivittäiseen toimintaan ja potilaan hoitoon syntyvätkin kesken työn, yhdessä työkavereiden ja potilaiden kanssa pohtien. 

Kuvattu kehittämistarve kosketuksettomasta oven avauksesta on esiintynyt niin Tyksin sairaalan osastoilla, kuin muissakin sairaaloissa. Viestiä asiasta on kerrottu monelle. Jo yhden sairaalan sisällä voi olla kymmenen kanavaa kehittämistarpeiden eteenpäin viemiseksi ja haasteena onkin juuri päällekkäisyyksien kontrollointi, kun samaa asiaa saatetaan kehittää samaan aikaan useassa paikassa.

Innovaatiotalosta kehittämisideoita yrityksille

Elokuussa Virtuaalisairaalaan avautui innovaatiotalo, joka on rakennettu yhteistyössä viiden yliopistosairaanhoitopiirin kanssa Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeessa. Innovaatiotalon kanavan tarkoituksena on toimia kehittämistarpeiden eteenpäin viejänä kansallisesti.

Kanavaan on mahdollista jättää idea tai kommentoida toisen kehittämisajatusta, johon toivotaan ratkaisua. Moniammatillinen verkosto arvioi, perkaa ja taustoittaa taloon lähetettyjä ideoita niin, että parhaimmat kehittämistarpeet tarjotaan yritysten ratkottaviksi. Sairaanhoitopiirien välisellä yhteistyöllä pyritään välttämään kehittämistarpeiden päällekkäisyyksiä ja mahdollistamaan parhaiden innovaatioiden päätyminen jonain päivänä takaisin sairaaloihin.    

Kehittämistarpeen matka ideasta innovaatioksi ei ole suoraviivainen, vaikka paperilla niin kuvataankin. Innovaatiolähettilään tehtävä on olla mukana luomassa tätä prosessia sairaalaan. Lähettilään rooli on toimia sillanrakentajana oman sairaalan ja muiden sairaanhoitopiirien kanssa sekä luovana toimijana oman alueen muun ympäristön kanssa. Innovaatiotalon rakentamisessa lähettiläs voi olla tunnistamassa niitä kehittämistarpeita, jotka tunnistetaan paikallisiksi oman sairaalan sisäisiksi innovaatioiksi tai kaikkia sairaanhoitopiirejä koskevaksi.

Avainasemassa potilaat ja henkilökunta

Tällä hetkellä innovaatiolähettiläitä on palkattu ainakin Oulun ja Turun yliopistosairaaloihin. Heidän tehtävänsä poikkeavat hiukan toisistaan mutta he vievät viestiä uuden toiminnan mahdollistamisesta.

Henkilökunta ja potilaat ovat keskeisessä asemassa ideoiden esiin tuojina ja innovaatioiden käyttöönottajina. Innovaatiotalon ovi on auki ja houkuttelee ideoimaan kansallisesti. Innovaatioita ei siis tehdä erillään muusta työstä vaan parhaat ideat syntyvät yhdessä juuri kesken päivän tai yön!

 

Eriikka Siirala

Innovaatiolähettiläs

VSSHP, Tutkimuspalvelut

Virtuaalisairaala 2.0 hankkeen innovaatiotalon alatyöryhmän jäsen  

VALITSE BLOGIKIRJOITUS


-- (terveyskyla.png)

Virtuaalisairaala 2.0-hankkeessa rakennetaan Terveyskylää, joka on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. www.terveyskylä.fi