03.07.2019

Osastonsihteeri kertoo: Näin rakensimme päänsäryn digihoitopolkua

Päänsäryn digihoitopolkua valmisteltiin HUSissa moniammatillisen ryhmän voimin. Merja Vuorisalo katsoi rakennusvaihetta osastonsihteerin näkökulmasta.

Digihoitopolun työryhmässä oli mukana sairaanhoitajia, neurologeja, fysioterapeutteja, psykologeja ja kaksi osastonsihteeriä. Merja Vuosisalo päätyi mukaan oman kiinnostuksen kautta. Työpaikalla kyseltiin, kuka haluaisi lähteä rakentamaan päänsäryn digihoitopolkua, ja Vuorisalo kertoi haluavansa.

- Meillä on polilla pyritty jakamaan työt tiimeittäin niin, että osa tekee enemmän päänsärkyä ja osa muita sairauksia. Päänsärky oli kiinnostuksen kohteeni jo alun perin, joten tämä oli hyvä jatkumo siihen.

Rakennus- ja muokkausvaiheessa työryhmä kokoontui noin kerran kuussa. Kun tekstejä alkoi valmistua, Vuorisalo sai niitä usein luettavaksi. Tekstit piti lukea potilaan näkökulmasta ja pohtia, millainen mielikuva niistä syntyy. Samalla muokattiin ulkoasua ja pohdittiin sanavalintoja.

Rakentamisen loppuvaiheessa työryhmään tuli potilasjäseniä, jotka kokeilivat sisältöjä ja liikkumista polulla. Tässä vaiheessa polulla sai liikkua vapaasti missä järjestyksessä tahansa. Pian huomattiin, että käyttäjät pomppivat sisältöjen välillä, vaikka tarkoitus oli edetä kronologisesti. Tämän jälkeen osioita suljettiin ajallisesti.

Polkua tehtiin oman työn ohessa

Vuorisalo on tyytyväinen siihen, että osastonsihteerejä kuten muitakin ammattilaisia kuunneltiin hyvin. Työryhmässä ei ollut hierarkisia rajoja ja kaikki pääsivät ääneen.

- Kertaakaan ei ollut sellaista tunnetta, että kehtaanko kysyä tai kommentoida. Kaikki ideat otettiin vastaan ja parhaimmat sitten jatkojalostuivat eteenpäin, Vuorisalo kertoo.

Projektin huono puoli oli, että kokousten aikana normaalit työt jäivät jälkeen. Projektia tehtiin oman työn ohessa, eikä sijaisia saatu muille kuin sairaanhoitajien puhelinajoille. Vuorisaloa tämä ei kuitenkaan juuri haitannut.

- Päätin, että siedän sitä, jotta pääsen mukaan kivaan ja mielenkiintoiseen juttuun. Ei se ollut iso ongelma, sitten vaan teki rivakammin niitä juttuja, jotka jäivät kokousten alle.

Vaikka polku on jo tuotannossa, sen sisältöä ja toimivuutta kehitetään edelleen. Tällä hetkellä työn alla on pikaohjeet lääkäreille ja sairaanhoitajille hoitopolun käyttöönoton sujuvoittamiseksi.