Suomeksi · In English

BLOGIT


12.06.2019

Lievän aivovamman digihoitopolulta tukea toipumiseen

Lievän aivovamman digihoitopolku tarjoaa potilaalle tietoa ja itsehoito-ohjeita jo ennen aivovammapoliklinikan ensikontaktia.  

Kun ihminen saa lievän aivovamman ja hakeutuu päivystykseen tai yksityiselle lääkärille, hän voi saada lähetteen aivovammapoliklinikalle. Kiireisissä tapauksissa vastaanotolle pääsee jo viikossa, mutta odottaessa potilaille voi herätä monia kysymyksiä.

Tähän väliin potilaan tueksi on kehitetty lievän aivovamman digihoitopolku. Poliklinikkakäynnin jälkeen digihoitopolku toimii toipumisen tukena.  

Polulla on kattavasti tietoa lievästä aivovammasta ja sen yleisimmistä oireista, esimerkiksi huimauksesta, päänsärystä ja näkökyvyn ongelmista. Polulla potilas voi myös täyttää oirekyselyitä ja päänsärkypäiväkirjaa ja viestiä oireista ammattilaisille.  

Jonon hallinta helpompaa 

Digihoitopolulle liittäminen alkaa siitä, kun poliklinikan osastonylilääkäri käy läpi uudet lähetteet. Jos lääkäri katsoo, että potilas hyötyisi digihoitopolusta, hän laittaa tiedon lähetesihteerille, joka liittää potilaan polulle.  

–  Lähetekäsittelijän näkökulmasta tämä on hieno mahdollisuus ja helpottaa lähetteiden ja jonon hallintaa, kertoo osastonylilääkäri Susanna Melkas Neurokeskuksesta. 

Erittäin lieviä aivovammatapauksia voidaan nykyään hoitaa pelkästään digihoitopolulla ja soittoajalla. Se vapauttaa enemmän aikaa oireileville potilaille.   

Tarvittaessa potilas voidaan liittää polulle myös lääkärikäynnin jälkeen. Tällöin digihoitopolun tarkoitus on tukea hyvää toipumista.  

Sairaanhoitaja Taina Lehtoahon mukaan potilaiden soitot poliklinikalle ovat vähentyneet jonkin verran. Tämä johtuu siitä, että lievän aivovamman normaalia oirehdintaa voi käydä itsenäisesti läpi digihoitopolulla.  

Sen sijaan Lehtoahon työhön kuuluu nyt polun viesteihin vastaaminen. Poliklinikalla on luvattu, että potilas saa vastauksen kolmen päivän kuluessa. Lehtoaho pyrkii tarkistamaan uudet viestit päivittäin. Toistaiseksi viestejä on ollut vähän, eivätkä ne ole juuri kuormittaneet hoitajia.  

Osa potilaista ei kirjaudu polulle 

Osa potilaista, joille lievän aivovamman digihoitopolku avataan, ei koskaan rekisteröidy palveluun. Tämä johtuu siitä, että käyttäjäjoukko on erilainen kuin monilla muilla poluilla.  

Muiden sairauksien digihoitopoluilla potilaalla on ensin kontakti poliklinikalle tai osastolle ja sen jälkeen hänet liitetään digihoitopolulle. Lievän aivovamman polku avataan jo lähetevaiheessa ja siitä tiedotetaan potilaalle samassa kirjeessä kuin ensikontaktin ajankohdasta.  

Toinen syy on se, että lievän aivovamman digihoitopolulla rekisteröityminen ei ole edellytyksenä hoidon saamiselle.  

–  Esimerkiksi kaularankapolulla potilas saa jopa leikkausajan digihoitopolun kautta. Meillä taas vastaanottotiedot tulevat muuta kautta, eli hoitoon osallistuminen ei velvoita potilasta kirjautumaan polulle, Lehtoaho kertoo.  

Polku on ollut normaalissa tuotannossa maaliskuusta 2019.  

Potilaiden kokemuksia on kertynyt vasta vähän, mutta tuntemukset ovat olleet positiivisia. Ne, jotka ovat ottaneet polun käyttöön, ovat olleet siihen tyytyväisiä.  

–  Vaikuttavuutta ja potilastyytyväisyyttä seurataan toki jatkossa. Seuraaminen on tärkeää ja ainakin tähän mennessä palaute on ollut positiivista, Melkas sanoo. 

VALITSE BLOGIKIRJOITUS


-- (terveyskyla.png)

Virtuaalisairaala 2.0-hankkeessa rakennetaan Terveyskylää, joka on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. www.terveyskylä.fi