Suomeksi · In English

BLOGIT


27.05.2017

Kehittäjänä Virtuaalisairaalassa

Virtuaalisairaala2.0 on erikoissairaanhoidon palveluiden kehittämisen hanke digitalisaatiota hyödyntäen. Niinpä HUS Virtuaalisairaala-tiimissä työskentelee yhdeksän kehittäjää.

Mikä on kehittäjän työn rooli Virtuaalisairaalan rakennusurakassa? 

 

Millaista on kehittäjän työ?


Olen Kaisa Pulkkinen ja tuen työssäni Painonhallinta-, Diabetes- ja Munuaistalon sekä Kuntoutumistalon elintapaohjauksen osioiden ja Tyrä-digihoitopolun rakennustyötä. Pohjakoulutukseltani olen laillistettu ravitsemusterapeutti ja lisäksi olen suorittanut tiedeviestinnän maisteriohjelman.


Kehittäjänä autan klinikoita suunnittelemaan Terveyskylän palvelukokonaisuuksia eli ”Taloja” Virtuaalisairaalan ePalvelujen kehittämismallin periaatteiden mukaan.

Esimerkiksi ihan uuden talon kohdalla palvelukokonaisuudesta on aluksi tarve luoda yhteinen visio eli ”Haluamme luoda…" Palvelun tavoitetilan kuvaamista lähdemme hakemaan digikehittämisen työkalujen avulla.” Ratkaisut voivat löytyä vaikkapa työpaja-työskentelynä tilaisuuksissa, joihin kutsumme mukaan asiakkaita ja ammattilaisia kertomaan omia tarpeitaan ja toiveitaan.

Digitaaliset palvelut kytkeytyvät klinikoiden toimintaan, eikä ”digi” voi olla muun tekemisen päälle liimattua. Siksi jo talon palveluiden suunnitteluvaiheessa on valmisteltava talojen sisällöllinen ja toiminnallinen ylläpito vakituiseksi osaksi klinikan toimintaa. Vaikkapa juuri tällaisissa toiminnan muutos-pohdinnoissa tehtäväni on nostaa keskusteluun kehittämisen kaaressa pidemmällä olevien talojen hyviä kokemuksia, malleja, oppeja ja huomioita.

Kehittäjä tuntee paljon hankkeessa mukana olevia ihmisiä. Hän on hyvä törmäyttämään eri osaamisalueiden ammattilaisille juttusille keskenään tarpeen mukaan.

Aina työni ei ole niin näkyvää klinikoiden suuntaan. Hetkinä työpöydän äärellä ideoin ja suunnittelen tulevia tilaisuuksia, päivitän talojen kuulumiset Virtuaalisairaala-tiimin tekniikan ja viestinnän ihmisten kanssa tai seuraan sosiaalista mediaa. Valmistelutyön ansiosta pystyn paremmin luotsaamaan keskustelua seuraavissa talojen työpajoissa ja tapaamisissa.

 

Mistä on kehittäjät tehty?

Kehittäjä tarttuu hommiin luovalla ja uteliaalla otteella. Kehittäjä ei pelkää kysyä ja selvittää itsensä ajan tasalle talojen sisältöjen ja palvelun suunnittelun tilanteesta. Toisaalta säännöllisesti ovat paikallaan kysymykset myös Virtuaalisairaalan tekniikan suuntaan siitä, missä talon tekniset projektit menevät.

Into ja energia tuottaa digipalveluja on klinikoilla - innostusta yritän tukea sparraajan roolissa parhaani mukaan. Minulle saa aina soittaa, kutsua kylään tai laittaa sähköpostia. Myös Whatsappin kaltaiset tiedotuskanavat ovat parilla taloilla aktiivisessa käytössä, ja niihin minullakin on kutsu ideoita jakamaan.

 

Mikä on työssäsi parasta?

Kehittäjän työ on aika itsenäistä verkostomaisessa ympäristössä. Olenkin tosi kiitollinen Virtuaalisairaala2.0- hankkeen kehittäjien verkostosta, josta koen saavani työnohjausta ja vertaistukea. Olen sitä mieltä, että vaikuttava verkosto rakentuu dialogilla. Kohtaamiset ja keskustelut erilaisten ihmisten kanssa ovat työni helmi.Kirjoittaja:

Kaisa Pulkkinen

kaisa.ka.pulkkinen(at)hus.fi

twitter:@ruokaisa

HUS Tietohallinto sähköiset asiointipalvelut

VALITSE BLOGIKIRJOITUS


-- (terveyskyla.png)

Virtuaalisairaala 2.0-hankkeessa rakennetaan Terveyskylää, joka on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. www.terveyskylä.fi