Suomeksi · In English

AJANKOHTAISTA


20.03.2018

eTerveystutkijoille työkaluja

HUS:n eTerveystutkimusfoorumi kokosi yhteen eTerveystutkimuksesta kiinnostuneet.

Projektipäällikkö Kaisa Pulkkinen esitteli tilaisuuden aluksi Terveyskylän tutkijan työkaluja. Terveyskylässä voi julkaista tutkimuskutsuja, tutkia palvelun käyttöä ja terveyskäyttäytymistä sekä potilaiden käyttäytymistä digitaalisilla hoitopoluilla. Kuten muissakin tutkimuksissa, yliopistosairaanhoitopiiriltä tarvitaan tutkimuslupa ennen tutkimuksen käynnistämistä.

- Tutkija voi ladata Excel-tiedostona raportin tutkimukseen suostuneiden potilaiden tiedoista. Tutkimusmahdollisuus on tulossa ensimmäisenä käyttöön pitkäaikaisen kivun hoitopolulla ja raskauspolulla, Pulkkinen kertoo. 

HUS:n eTerveystutkimuksen verkostoon kuuluva Niklas Ravaja on toiminut joulukuun 2017 alusta eHealth & Well-being professorina Helsingin yliopistossa. Ravajan johtamassa hankkeessa Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston tutkijat tarkastelivat virtuaalitodellisuuden vaikutusta stressinhallintaan. Koehenkilöt tekivät mindfulness- eli tietoisuusharjoituksia virtuaalilasien avustuksella. Mindfulness-harjoituksia on aiemmin käytetty onnistuneesti osana psykoterapeuttisia vaikuttamiskeinoja mm ahdistuneisuuden, kiputilojen ja masennuksen hoidossa. 

Samaan aikaan kun kokeessa mitattiin koehenkilön EGG-aivosähkökäyrää, ohjelma reagoi sen muutoksiin, muutti laseista näkyvää maisemaa ja antoi näin käyttäjälle palautetta harjoituksen etenemisestä. Tätä kutsutaan bioadaptiivisuudeksi.

Fobioiden - kuten vaikkapa lentopelon -  hoidossa ihmiset aloittavat helpommin altistusterapian virtuaalitodellisuuden avulla, koska voivat kontrolloida tilannetta. Myös syömishäiriöistä, vääristyneestä kehonkuvasta ja autismikirjon häiriöistä kärsivät voivat hyötyä virtuaalitodellisuudesta. Kokeessa huomattiin, että virtuaalitodellisuus ja bioadaptiivisuus voimistavat tunteita ja reaktiota verrattuna siihen, että sama harjoitus tehtäisiin tietokoneruutua käyttäen.

- Virtuaalitodellisuusteknologia tulee edelleen kehittymään ja yleistymään voimakkaasti, Ravaja ennustaa.

Muita seminaarissa käsiteltyjä aiheita olivat Apotin tutkijoille tarjoamat työkalut, potilaiden sopeutumista rintasyöpään ennustava malli, nettiterapian teho masennuksen hoidossa ja eurooppalainen yhteistyö. 

 

Lisätietoja: riitta.jansson@hus.fi

VALITSE AJANKOHTAINEN


-- (terveyskyla.png)

Virtuaalisairaala 2.0-hankkeessa rakennetaan Terveyskylää, joka on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. www.terveyskylä.fi