08.08.2018

Silmäsairauksien talo palvelee ympäri vuorokauden

Silmäsairaudet.fi on rakennettu yhteistyössä Suomen yliopistosairaaloiden ja silmätautipotilaiden kanssa. Talo tarjoaa luotettavaa tietoa kaikenikäisten silmäsairauksista sekä vinkkejä ja ohjeita omahoitoon.

Silmäsairauksien talon rakentamiseen on osallistunut suuri ja innokas joukko silmätautien erityisasiantuntijoita ympäri Suomen sekä silmätautipotilaita ja heidän läheisiään.

”Haluamme tarjota luotettavaa ja käytännönläheistä tietoa silmäsairauksien hoidosta sekä vastata potilaiden kysymyksiin myös silmälääkäri- ja tutkimuskäyntien välillä,” kommentoi talon rakentamiseen osallistunut ylilääkäri ja linjajohtaja Jukka Moilanen HUS Silmätaudeista.

Keväällä avattu Silmäsairauksien talo on osa erikoissairaanhoidon Terveyskylä-verkkopalvelua. Silmäsairauksien talon avoimen puolen lukeminen ei edellytä hoitosuhdetta mihinkään sairaalaan tai kirjautumista palveluun.

Palvelu vastaa kasvavaan kysyntään

Vaikka silmäsairauksien määrä lisääntyy väestön ikääntymisen myötä, terveydenhuollon resursseihin ei kuitenkaan ole luvassa merkittäviä lisäyksiä. Terveyskylä on osaltaan kehittämässä terveydenhuollon palveluita digitalisaation avulla. Suurin kehitystyö ja toiminnan muutos tehdään kuitenkin terveydenhuollon yksiköissä.

Silmäsairauksien taloa jatkokehitetään kansallisesti. Tavoitteena on avata palveluita potilaille tukemaan olemassa olevaa hoitosuhdetta sairaalaan ja tarjota työkaluja ammattilaisille esimerkiksi hoidon tarpeen arvioitiin sekä etä- ja virtuaalivastaanottoihin ja konsultaatioihin.

Ensimmäiset digihoitopolut silmätautipotilaille

Terveyskylän digihoitopolut ovat verkossa toimivia hoito-ohjelmia, jotka avataan terveydenhuollosta käsin lähetteen tai olemassa olevan hoitosuhteen perusteella. Osa digihoitopoluista on täysin verkossa toteutettavia valmennus- ja terapiaohjelmia, osa taas kytkeytyy tiiviisti sairaalassa annettavaan hoitoon.

Digihoitopolku voi sisältää hoitoon liittyviä ohjeita ja kyselyitä, välineitä terveysarvojen ja oireiden seurantaan, ajanvarausmahdollisuuden toimenpiteeseen tai yhteyden pitoa hoitavaan yksikköön viesteillä tai etävastaanotoilla.

Oulussa (PPSHP), Turussa (Tyks) sekä HUS:ssa kehitetään ensimmäisiä digihoitopolkuja silmätautipotilaille. Oulussa ja Turussa laaditaan digihoitopolkuja glaukoomapotilaiden käyttöön ja HUS Silmätaudit haluaa avata digihoitopolun luomirakkulapotilaille. Tavoitteena on, että ensimmäiset digihoitopolut ovat potilaiden ja ammattilaisten käytössä vuoden 2018 aikana.

Tutustu Silmäsairauksien taloon osoitteessa: www.silmasairaudet.fi
Tutustu Terveyskylään osoitteessa: www.terveyskyla.fi