05.04.2019

Päijät-Hämeessä pilotoidaan sepelvaltimotautipotilaan digihoitopolkua

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän sydänyksikön väki pääsi syksyllä 2018 Helsinkiin oppimaan digihoitopolun rakentamisen salaisuuksia. Tästä vierailusta innostuneena aloimme suunnitella sepelvaltimotautipotilaan digihoitopolkua. Kuten kuvasta näkyy, kotimatkakin junassa Lahteen meni polkua suunnitellessa. Nyt ollaan jo pilotissa.

Oli paljon opittavaa, koska kaikki Terveyskylään ja digihoitopolkujen rakentamiseen liittyvä oli uutta. Saimme Terveyskylästä koulutus-, konsultointi- ja valmennustukea. Vierailullamme kävimme tutustumassa Meilahden sydänosaston digihoitopolkuun. Meilahden kollegat pystyivät vakuuttamaan, että toiminta digihoitopolulla kannattaa ottaa käyttöön. Saimme apua myös Oulun yliopistollisesta sairaalasta, joka antoi digihoitopolkunsa malliksi.

Oma sydänyksikkömme teki ison työn. Valitsimme, mitä vanhaa toimintaa kannattaa jäädä käyttöön ja mitä uutta potilaan hoitoon tulee digihoitopolun käyttöönoton myötä. Käyttöön valittiin vain ne digihoitopolun tekniset toiminnot, jotka tukevat parhaiten tätä potilasryhmää.

Terveyskylän valmennusten ja digihoitopolun valmiiden elementtien avulla rakensimme oman digipolkumme. Samalla kirkastui se ajatus, kuinka paljon resurssia on varattava digihoitopolun tekemiseen ja toiminnan suunnitteluun sekä mitä kaikkea on huomioitava, kun digihoitopolkuja lähdetään tekemään.

Onneksi nyt olemme jo voiton puolella. Sepelvaltimotautipotilaan digihoitopolku pilotti alkoi maaliskuussa 2019 ja ensimmäinen asiakas on jo kiinnitetty digihoitopolulle. Digihoitopolku on tarkoitettu akuutin infarktin sairastaneille potilaille, joille on tehty pallolaajennus.

Digihoitopolku on lisäpalvelu, joka antaa potilaalle tietoa sepelvaltimotaudista ja sen hoidosta, helpottaa potilaan sopeutumista sairastumisen aiheuttamassa kriisissä sekä antaa tukea omahoitotaitojen omaksumiseen. Aktiivinen aika digihoitopolulla kestää kolme kuukautta. Pilotin aikana digihoitopolulla ei siis korvata käyntejä vastaanotolla. Pilotin aikana keräämme potilailta kommentteja polun käytöstä ja ominaisuuksista ja näiden kommenttien perustella muutamme vielä polun sisältöä.

Näillä terveisillä kohti uusien digihoitopolkujen tekemistä.

Terveisin Eija Kakko

Projektipäällikkö / PHHYKY