24.04.2018

Keuhko-, Munuais- ja Silmäsairauksien talot avautuivat tänään

Erikoissairaanhoidon verkkopalvelu Terveyskylä.fi kasvoi jälleen. Uudet talot tarjoavat vinkkejä keuhkosairauksien itsehoitoon, munuaistautien ehkäisyyn ja tietoa silmäsairauksien hoidosta. Lisäksi Terveyskylään on avattu muita digitaalisia palveluita, kuten etävastaanotto, oirenavigaattoreita sekä digitaalisia hoitopoluja.

”Hengitä helposti!”, lupaavat Keuhkotalo.fi:n rakentajat. Talosta löytyy tutkittua tietoa keuhkosairauksien oireista, tutkimuksesta ja hoidosta sekä vinkkejä itsehoitoon.

Munuaistalo.fi puolestaan tarjoaa tietoa munuaistautien ehkäisystä, taudin hidastamisesta, keinomunuaishoidosta ja munuaissiiroista. Taloa on ollut rakentamassa viisi yliopistosairaalaa ja mukana on ollut aktiivisesti yli 50 terveydenhuollon ammattilaista. Potilaat ja potilasjärjestöt ovat ideoineet talon sisältöjä.

Silmäsairaudet.fi on rakennettu Taysin vetämänä, tiiviissä yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa. Tavoitteena on tarjota palvelu, joka pitää sisällään luotettavaa ja käytännönläheistä tietoa silmäsairauksien hoidosta sekä vastaa potilaiden kysymyksiin silmälääkäri- ja tutkimuskäyntien välillä.

Uusia digitaalisia palveluita elämänhallintaan ja oireiden arviointiin

Talojen lisäksi Terveyskylään on avattu muitakin palveluita, joista osa on kaikille avoimia. Näitä ovat esimerkiksi Kuntoutumistaloon avattu Pulmanavigaattori, joka tarjoaa apua perhe-elämän haasteisiin, toimeentuloon ja omassa elämässä jaksamiseen. Oirenavigaattoreiden tehtävänä on henkilön antamien vastauksien perusteella neuvoa, kannattaako hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Lisäksi potilaille on tarjolla uusia digitaalisia hoitopolkuja, joihin pääsee lähetteellä. HUS-alueella ovat auki jo Tekonivel-, Mitraaliläppä-, Kaularanka- ja Nivustyräleikkauspotilaan digihoitopolut. Digitaalisen hoidon tueksi on otettu käyttöön myös etävastaanotto. Se on verkossa tapahtuva vastaanotto, jossa ammattilainen ja potilas kohtaavat videoyhteydellä.

Laajempi uutinen aiheesta löytyy Terveyskylän sivuilta.