26.09.2017

Innovaatioryhmä etsii hoitohenkilökunnan parhaita ideoita

Kliininen Yrittäjyysohjelma kannustaa toteuttamaan terveysteknologian innovaatioita.

Kliininen Yrittäjyysohjelma (Clinical Entrepreneur Finland) on kaikkien yliopistosairaaloiden hyväksymä uusi toimintamalli. Ajatuksena on, että innovaation tai idean kehittäminen yrityksen kanssa on henkilökunnalle mahdollista ilman, että työpaikasta sairaalassa täytyy luopua lopullisesti.

- Ohjelma on tarkoitettu yliopistosairaaloiden hoitotyön ammattilaisille. Tavoitteena on löytää henkilökunnan parhaat innovaatiot ja kehittää ne ideoista hyötykäyttöön potilastyöhön, ohjelmapäällikkö Kari Kataja TEKESistä tiivistää.

Uudenlaisen yrittäjyysohjelman edistämistä käsiteltiin Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeen innovaatioryhmän seminaarissa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa syyskuussa.

Yrittäjävapaalle ja takaisin

Valmisteilla on toimintamalli, jossa ammattilainen voisi siirtyä määräajaksi esimerkiksi startup-yrityksen palkkalistoille, kehittää innovaatiota eteenpäin ja palata sovitun ajan kuluttua takaisin sairaalaan entiseen työhönsä.

- Virtuaalisairaala-hankkeen Innovaatiotalo on tässä ideapooli, kohtaamispaikka ja alku idean hyväksynnälle. Innovaatioryhmä käsittelee ideat ja lähtee edistämään parhaita eteenpäin. Kun idea kehittyy ja mukaan saadaan toimiva yritys, voidaan hakea Kliiniseen Yrittäjyysohjelmaan, Kataja selvittää.

Yrityksessä työskentelyn aikajakso voi vaihdella kuukaudesta useampaan kuukauteen, ja siitä sovitaan kliiniseen yrittäjyysohjelmaan lähtevän henkilön esimiehen kanssa. Yritys voi hakea Tekesin tukea toimintaansa ja esimerkiksi sen avulla maksaa palkan työskentelyjakson ajalta.

Innovaatioryhmä hyväksyy tai hylkää kehitettävän idean. Idean tulisi soveltua kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien käyttöön, vaikka pilottitutkimus toteutetaan yhdessä yliopistosairaalassa. Innovaatioryhmässä hyväksytyillä kehittämisideoilla on mahdollisuus päästä Clinical Entrepreneur -ohjelmaan, mistä päättää yliopistosairaaloiden ja Tekesin edustajista koostuva toimikunta.

- Ohjelmassa on tarjolla muun muassa sparrausta, liiketoimintakoulutusta, verkostoitumista sekä yhteistyötä Britannian vastaavan ohjelman kanssa.

Aikaa ja työrauhaa

KYSin erikoislääkäri Helena Jäntti piti seminaarissa puheenvuoron yrittäjälääkärin näkökulmasta. Jäntti on kokenut omakohtaisesti haasteet virkatyön ja yrittäjyyden yhdistämisessä.

- Terveysteknologiayrittäjyydestä pitäisi muodostua arvostettu uravaihtoehto lääkärille tai hoitajalle. Siihen tarvitaan rahoitusta ja tukea idean eteenpäin vientiin käytännössä, mutta ennen kaikkea aikaa ja työrauhaa, Jäntti tiivistää.

Henkilökunnan ideat kumpuavat käytännön työstä ja juuri se on niiden vahvuus.

- Näin tulee ensin idean validiointi ja sitten vasta tuotteistus. Käytännön työssä havaitaan kehittämiskohteita. Niihin voidaan löytää ratkaisuja, jotka hyödyttävät koko terveydenhoitoalaa, Jäntti sanoo.

Yrittäjälääkäri toivoo uudelta ohjelmalta mahdollisuutta irtautua hetkeksi lääkärin töistä.

- Kehitystyö on välivaihe, jonka vuoksi moni ei halua irtisanoutua. Usein yritys kaipaa alkuvaiheessa asiantuntijaa, mutta jatkossa muuta osaamista ja osaajia. Tukea kaivataan myös hankkeen alkuvaiheeseen, ennen kuin idea lähtee lentoon ja saa rahoitusta, Jäntti tiivistää.

Kliininen Yrittäjyysohjelma Tekesin sivuilla.

-- (karikatajatekes.jpg)

Kari Kataja Tekesistä kertoi Kliinisestä yrittäjyysohjelmasta Innovaatiotalon seminaarissa syyskuussa 2017.