28.02.2018

Diabetes-, Palliatiivinen, Päivystys- ja Vatsatalot avautuvat tänään Terveyskylässä

Terveyskylässä avattiin tänään Diabetes-, Palliatiivinen, Päivystys- ja Vatsatalot. Niihin ja jo aiemmin avattuihin Terveyskylän taloihin kehitetään jatkuvasti digitaalisia hoitopolkuja sekä omahoito-ohjelmia.

Diabetestalo tarjoaa tukea, ohjausta, neuvoja ja vinkkejä omahoitoon niin diabetesta sairastavalle, hänen läheisilleen kuin alan ammattilaisille.

Palliatiivinen talo on rakennettu parantumatonta sairautta sairastavien potilaiden ja heidän läheistensä tueksi. Talosta löytyy tietoa aikuisten palliatiivisesta hoidosta, saattohoidosta, oirehoidosta, sairauksista sekä eri tukimuodoista. Sivustolla kerrotaan eri oireisiin liittyvistä hoidoista, mukaan lukien elämän loppuvaiheen hoito.

Päivystystalo tarjoaa apua äkillisiin terveysongelmiin, neuvoja itsehoitoon ja ohjausta päivystyspalveluihin hakeutumisessa. Talon tavoitteena on tukea kansalaisia päätöksenteossa ja tehdä päivystyspoliklinikoiden toimintaa tutuksi. Äkillisen oireen tai tapaturman yllättäessä Päivystystalo tarjoaa toimivat työkalut hoidon tarpeen arvioimiseksi sekä lähimpänä sijaitsevan päivystyksen tai apteekin löytämiseksi. Sivusto ohjeistaa hätätilanteessa toimimiseen ja esittelee keskeisimmät ensiapuohjeet. Päivystystaloon on tuotettu yli kolmekymmentä tutkittuun tietoon pohjautuvaa oirekohtaista itsehoito-ohjetta.

Vatsatalo keskittyy vatsan alueen sairauksiin ja vatsavaivoihin. Sivustolta saa käytännön neuvoja itsehoitoon, hoitoon hakeutumiseen sekä tietoa ammattilaisten toteuttamista hoidoista. Vatsatalon avausvaiheessa pilotoidaan nivustyräpotilaan digihoitopolku. Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville on rakennettu oma IBD-osionsa. Se tarjoaa luotettavaa tietoa suolistosairauksien hoidosta ja seurannasta sekä antaa vinkkejä IBD:n kanssa arjessa ja erilaisissa elämäntilanteissa selviämiseen.

Nivustyräpotilaan digitaalinen hoitopolku avautuu HYKS-alueelle osaksi virtuaalista Vatsataloa. Lääkäri valitsee lähetteiden perusteella hoitoon sopivat potilaat, jotka kirjautuvat Omapolu-asinointikanavalle omilla pankkitunnuksillaan. Virtuaalisessa ympäristössä potilas voi rauhassa tutustua leikkaukseen liittyviin asioihin, varata sopivan leikkausajan ja osallistua leikkausta edeltävään ohjaukseen oman aikataulunsa mukaisesti.

Lisätietoa uusista taloista löytyy Terveyskylän sivuilla julkaistusta uutisesta sekä talojen omilta sivuilta. Niihin pääsee Terveyskylän talovalikosta sekä talojen suorilla osoitteilla: